Bruselj

Sledi nam

Odprto pismo predsedniku Evropskega sveta

26.06.2018

Evropski poslanec dr. Igor Šoltes je v vlogi stalnega poročevalca Evropskega parlamenta za Kosovo s kolegi evropskimi poslanci, poročevalci in predsedniki delegacij za odnose s šestimi državami Zahodnega Balkana z odprtim pismom, naslovljenim na predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska, pozval voditelje držav in vlad EU, naj sprejmejo dogovor za nadaljnje odločilne korake v širitveni politiki Evropske unije. Evropski svet bo namreč zasedal 28. in 29. junija 2018, podpisniki pa voditelje pozivajo k odločnemu dogovoru, ki bo resnično utrl pot do uspešne integracije šestih držav in 18 milijonov državljanov, ki živijo na Zahodnem Balkanu.

Pred kratkim podpisan sporazum med vladama Grčije in Nekdanje jugoslovanske republike Makedonije o novem poimenovanju slednje, odpira izjemno priložnost za Evropo: prispevati k izvajanju sporazuma in pomagati še eni državi Zahodnega Balkana do vstopa v Evropsko unijo ter s tem prispevati k miru in blaginji celotne jugovzhodne Evrope. Generacija mladih državljanov Albanije, Bosne in Hercegovine, Kosova, Severne Makedonije, Črne Gore in Srbije je namreč odrasla z grenko perspektivo, da dvostranski spori, boleči spomini na vojne in zlorabljene različice zgodovine opredelijo odnos njihovih držav z evropskimi sosedami in preprečijo, da bi se njihove družbe in demokratične institucije razvijale. Z dobro voljo, potrebno odločnostjo in jasnim političnim pogledom, tako rigidna stališča lahko kmalu postanejo stvar preteklosti, so bili jasni podpisniki.

Zato so pozvali voditelje držav in vlad Evropske unije, naj odločno podprejo edinstveno priložnost in prebivalcem držav Zahodnega Balkana dajo jasen znak, da Unija podpira njihova prizadevanja za oblikovanje sodobnih držav, z neodvisnimi institucijami, močnim gospodarstvom in solidarnimi družbami. Več regionalnih in globalnih sil ima politične in finančne interese za preprečevanje takšnih evropskih ambicij vseh šestih partnerjev Zahodnega Balkana, kar je potrebno preprečiti. Sile nesoglasja ne smejo prevladati, so še zapisali.

Evropske voditelje so še pozvali, naj dokažejo jasno zavezanost k evropski perspektivi celotne regije, ki soglaša s pričetkom pristopnih pogajanj s Skopjem in Tirano na prihajajočem srečanju Evropskega sveta 28. in 29. junija.  EU mora za države Zahodnega Balkana ostati zanesljiv partner, ker so bili izpolnjeni pogoji za nadaljnje ukrepe, kot sta že poudarila Evropska komisija in Evropski parlament. Prihodnost Zahodnega Balkana je v Evropski uniji, v vladavini prava, liberalni demokraciji, socialni pravičnosti in inovativni moči odprte družbe. Temeljita in ambiciozna pogajanja na poti k članstvu v EU ponujajo najmočnejše zagotovilo, da bodo državljani šestih držav vse prednosti lahko uživali v ne tako oddaljeni prihodnosti, Evropa pa jih ne sme razočarati, so zaključili podpisniki.

Celotno pismo v angleškem jeziku